• Met heel veel trots en grote dank richting de firma Thijs Engineering & Consultancy B.V. en haar connecties, onze sponsoren en onze vrijwilligers kunnen wij melden dat onze kantine vanaf heden is voorzien van een modern koelsysteem. Daarmee is een prachtig en zeer soepel verlopen project afgerond waardoor het nog fijner vertoeven zal zijn in de kantine van NWC.

  Het idee om de kantine uit te rusten met een koelsysteem, is ontstaan bij NWC-lid en vrijwilliger Jarno Thijs. Maar hoe is dit project tot stand gekomen? Lees in dit artikel meer over zijn bedrijf Thijs Engineering & Consultancy B.V. dat het koelsysteem aan NWC heeft geschonken, over het idee, de uitvoering daarvan en de vele betrokken partijen en vrijwilligers die dit project mogelijk hebben gemaakt.

 • De achtergrond
  "Thijs Engineering & Consultancy B.V. is een bedrijf waar, met een groep van zes engineers en consultants, gewerkt wordt aan gebouwgebonden technische installaties, van verwarming, koeling, luchtbehandeling tot liften, sprinklerinstallaties etc.

  Wij verzorgen op het gebied van deze technische installaties diverse aspecten. Van het ontwikkelen van, tot het uitwerken in bestekken, het in de markt zetten en de controle bij de montage alsmede de oplevering van de projecten. We monteren zelf dus niks, maar maken het technisch ontwerp, zijn het aanspreekpunt tijdens de uitvoering en de ondersteunende factor voor de opdrachtgever. Daarbij moet je denken aan nieuwbouw, renovaties en ombouw van hotels, restaurants, scholen, sportaccommodaties, seriematige woningbouw en luxe villa’s. Onze opdrachtgevers bestaan uit pandeigenaren, vastgoedontwikkelaars, aannemers en hotelketens, die wij ondersteunen binnen het gehele traject of soms ook enkel voor trouble shooting. Met ruim 25 jaar ervaring op dit gebied werken we binnen de Benelux, met uitschieters naar de rest van Europa."

  Het idee
  "Als vrijwilliger loop ik al een jaar of tien over de velden als leider, trainer en natuurlijk als toeschouwer. Ik heb de nieuwe kantine gebouwd zien worden en weet wat bouwen, budgetbewaking en keuzes maken inhoudt. Daarbij is destijds om moverende redenen niet gekozen om koeling toe te passen. De combinatie van de oriëntatie van het pand met de grote glasoppervlakte, maakt dat het al snel warm is in de kantine. En als je iets niet wil, is het dat je koffie niet afkoelt en je pilsje warm wordt. Maar ook het feit dat de BSO nu gebruik maakt van de ruimte, maakt een goed klimaat nog meer een must.

  Jaarlijks doneren we aan een goed doel. Soms lokaal, soms internationaal. Vaak doen we dat waar de combinatie gemaakt kan worden tussen jeugd, techniek en duurzaamheid. Eén keer in de zeven jaar mag je wel eens wat extra doen dachten we, en daarmee kwam het idee tijdens een bijeenkomst in het afgelopen jaar. Daar zaten vele vrijwilligers met natte oksels en pareltjes op het voorhoofd. Dat kan anders, dat kan beter, met het comfort van koeling in de kantine en de bestuurskamers. Een forse investering, maar waar vele dagen per jaar iedereen plezier van heeft!"

  De uitvoering
  "Na het delen van ons idee om een compleet koelsysteem te schenken aan NWC, werd er snel geschakeld. Met Louis van den Boer en Ronald Linders werden de werkzaamheden doorgenomen en bekeken wat met de bestaande relaties en vrijwilligers van NWC gerealiseerd kon worden, en welk deel wij met onze partners zouden uitvoeren. 

  Als installatieconcept is gekozen om een warmtepompsysteem toe te passen, waarbij de bestuurskamers onafhankelijk te bedienen zijn en de kantineruimte ook in meerdere stappen te klimatiseren is. De gekozen installaties hebben een enorm hoog rendement en lage aanloopstromen waarmee dit relatief eenvoudig is in te passen in de elektrische installatie van het complex. Door compact te bouwen op het dak, blijft er maximaal dakoppervlak vrij voor eventuele zonnepanelen in de toekomst."

  De betrokken partijen
  "Een dergelijk koelsysteem dient conform strikte voorwaarden te worden aangelegd om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Hiervoor hebben we Bercx Klimaattechniek samen met TechTro uit Asten bereid gevonden. Zij kunnen ook het onderhoud oppakken na de installatiefase. Als product is gekozen voor Mitsubishi Electric, een absoluut A-merk op het gebied van warmtepompen. 

  Om in de grote ruimte de koele lucht tochtvrij in te blazen, hebben we een 'air-sock' van de firma BLT toegepast. Dit is een lang textiel luchtkanaal, waar uit kleine gaatjes de lucht fijnmazig de kantine in wordt geblazen."

 • "Aanvullende werkzaamheden worden door bestaande partners van NWC verzorgd, onder toezicht van Louis van den Boer en met Ronald Linders als bestuursverantwoordelijke. Zo zet Van der Heijden Sloopwerken een van haar verrijkers in om de units op het dak te zetten. Elektro Speciaal Sprengers verzorgt de elektrische voedingen voor de nieuwe warmtepompen en Van Eersel Installatietechniek verzorgt het afvoeren van condens. Verberne bouw + meubel zorgt voor de sparingen in het dak. Maas Dakwerken zorgt dat de nieuwe doorvoeringen voor de koelleidingen weer waterdicht worden ingebrand en Stukadoorsbedrijf Spang zorgt voor een nette afwerking."

rfwbs-slide